BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Komi
În jocul de Go, negrul are un mic avantaj față de alb, din cauză că joacă întotdeauna primul. Pentru a compensa acest lucru, albul primește un număr de puncte în finalul partidei (de regulă 5,5) numite Komi. Cu alte cuvinte, se consideră că prima mutare a partidei valorează aproximativ 5 puncte. O jumătate de punct are rolul de a exclude posibilitatea unei remize.

De exemplu, dacă negrul are un teritoriu mai mare cu 6 puncte decât al albului, negrul va câștiga partida cu 0,5 puncte. Dacă teritoriul negrului e mai mare cu doar 5 puncte, atunci albul câștigă cu 0,5.
 

Sistemul de handicap


Dacă cei doi adversari au ranguri valorice diferite, jucătorul mai slab începe partida cu câteva pietre în plus pe tablă, ca handicap, pentru a compensa diferența dintre cei doi și a crea premisele unei partide interesante. În partidele cu handicap, prima mutare a negrului constă în cele câteva pietre care sunt așezate în punctele marcate pe tablă, după care jocul continuă în mod normal, cu albul la mutare. Numărul de pietre handicap reflectă diferența valorică dintre cei doi jucători. De exemplu, dacă jucătorul mai slab este de 5 kyu și cel mai puternic e 2 kyu, ei vor juca cu 3 pietre handicap.

Acest sistem de handicap oferă negrului avantaje în toate aspectele jocului (atac, apărare, teritoriu, etc.) fără să altereze în nici un fel jocul în sine. Se estimează că o piatră handicap valorează 10 puncte de teritoriu.

Pietrele de handicap se așează în punctele marcate în acest scop pe tabla de joc.

Cu acest sistem de handicap, fără ca regulile jocului să fie influențate, oricine poate gusta plăcerea jocului de Go având aceleași șanse de câștig ca și adversarul, indiferent care e diferența de valoare dintre cei doi.